Το Αλατωρυχείο της Wieliczka ιδρύθηκε κατά τον 13ο αιώνα και αποτελεί το δεύτερο σε αρχαιότητα αλατωρυχείο της Ευρώπης. Η εξόρυξη του αλατιού γινόταν συνεχώς από τους μεσαιωνικούς χρόνους και συγκεκριμένα από το 1290 μέχρι το 1996, οπότε και εξαντλούνται τα αποθέματα αλατιού.
Από το 1978 εντάχθηκε στην λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Το Αλατωρυχείο εκτείνεται σε εννέα (9) υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα, με περισσότερες από 2.040 αίθουσες και 300 χλμ. στοές, που είναι λαξεμένες πάνω σε συμπαγείς όγκους αλατιού, καθώς και υπόγειες λίμνες. Σταδιακά άλλαξε η χρήση του Αλατορυχείου και μετατράπηκε από βιομηχανικό εργοστάσιο σε παγκοσμίου φήμης τουριστικό αξιοθέατο, τόπο ασυνήθιστων εκδηλώσεων και κέντρο υγείας. Το σπουδαιότερο αξιοθέατο μέσα στο ορυχείο είναι το Μουσείο, που βρίσκεται στον τρίτο όροφο του αλατωρυχείου και σε βάθος 130 μέτρων. Επί σειρά ετών, οι αλατωρύχοι έφτιαχναν από αλάτι εντυπωσιακά έργα τέχνης, που κοσμούν μέχρι και σήμερα τις αίθουσες του αλατωρυχείου.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και πλούσια διακοσμημένο είναι το "Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα", ένας καθεδρικός ναός διαστάσεων 54 μ. επί 17 μ. και με ύψος 12 μέτρα. Η κατασκευή αυτού του υπόγειου ναού διήρκεσε περισσότερο από 30 χρόνια (1896 - 1927), ενώ χρησιμοποιήθηκαν 20.000 τόνοι συμπαγούς αλατιού. Όλα τα αντικείμενα μέσα στο ναό, από τους πολυελαίους μέχρι τα είδη θρησκευτικής λατρείας, είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου από το αλάτι του ορυχείου. Από την οροφή του ναού κρέμονται πολυέλαιοι από αλάτι, η Αγία Τράπεζα και ένας Εσταυρωμένος δεσπόζουν στην αίθουσα, ενώ οι τοίχοι κοσμούνται με ανάγλυφες από αλάτι βιβλικές παραστάσεις.
Στους χώρους του Αλατωρυχείου λειτουργεί επίσης ένα σανατόριο για ασθενείς που πάσχουν από παθήσεις στις οποίες κάνει καλό η παραμονή σε περιβάλλον πλούσιο σε ιώδιο. Το Αλατορυχείο επισκέπτονται πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.wieliczka-saltmine.com/